Wie kan mij hier bij helpen?

ondersteuningIn dit overzicht vind je allerlei organisaties die je kunnen ondersteunen (op alfabetische volgorde).

Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO)   ondersteunt hogescholen en universiteiten. Let op: Het centrum ondersteunt geen individuele studenten, maar er staat wel veel nuttige informatie op deze site.

MEE cliëntondersteuning  geeft ondersteuning, informatie en advies aan mensen met een beperking.

Op eigen benen  is een website voor jongeren met een chronische aandoening over de overstap naar het volwassen leven (‘transitie’), ook info over werk, relaties, wonen, vervoer, vrije tijd en sport.

Patiëntenvereniging KorterMaarKrachtig  biedt informatie en lotgenotencontact. Het kan fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met anderen met een vergelijkbare beperking. De patiëntenvereniging kan je met hen in contact brengen en er is ook een forum.

Revalidatiecentrum : de revalidatiearts en het revalidatieteam kunnen jou op allerlei manieren ondersteunen als je een opleiding wilt gaan volgen. Je krijgt adviezen die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • aanmeten van een prothese,
  • advies over het gebruik van andere hulpmiddelen,
  • oefenen van bepaalde praktische handelingen,
  • voorkomen van overbelasting,
  • informatie over wetten, regels en vergoedingen die in jouw situatie van toepassing zijn,
  • leren omgaan met onzekerheid,
  • overzicht krijgen en samen met jou alle mogelijkheden op een rijtje zetten.

Als je nog nooit bij een revalidatiecentrum geweest bent, of langer dan een jaar niet geweest bent, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Kijk hier voor gespecialiseerde revalidatiecentra . Je kunt ook samen met iemand van je opleiding advies krijgen bij het revalidatiecentrum of iemand van het centrum kan op de opleiding komen kijken wat er nodig is.

Sociaal Wijkteam of Buurtteam : in deze teams werken verschillende hulpverleners samen om mensen in de buurt te ondersteunen op allerlei gebied, zoals studeren, werk en inkomen, wonen of vrijwilligerswerk. Je vindt het team in jouw buurt via je huisartspraktijk of via Google.

Studieadviseur, coach of mentor : veel opleidingen hebben naast de docenten ook mensen in dienst om leerlingen te begeleiden. Maak hier gebruik van en vraag ernaar bij de opleiding.

Wiel & Deal  biedt informatie en begeleiding door ervaringsdeskundigen voor jongeren met een lichamelijke beperking die een opleiding willen gaan doen en daarnaast van het studentenleven willen genieten.