Wat is er nodig om motor te rijden?

Je zult altijd een prothese of orthese nodig hebben om te kunnen sturen en ook aanpassingen aan de motor kunnen nodig zijn. Deze aanpassingen verschillen bij een korte arm links of rechts. En verder heb je natuurlijk een gespecialiseerde rijschool nodig waar je kunt lessen op een aangepaste motor.

Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) in Assen

Er zijn relatief weinig motorrijders in Nederland. Daarom wordt alles rondom motorrijden met een beperking vanuit één centraal punt geregeld: bij de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) in Assen  linkicon
Elke maand is er bij MMvG een vaste spreekuurdag  linkicon, waar je vrijblijvend advies kunt krijgen en al je vragen kunt stellen. Het team bekijkt jouw situatie en geeft je advies over een prothese of orthese en eventuele aanpassingen aan de motor. Ze hebben een testmotor waarmee ze jouw mogelijkheden precies in kaart kunnen brengen. 

Deskundigen CBR

Op de spreekuurdag in Assen zijn ook deskundigen van het CBR aanwezig, die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van de rijgeschiktheid van motorrijders met een beperking. Zij begeleiden je bij het invullen van het formulier ‘Gezondheidsverklaring’ van het CBR en informeren je later over de uitkomsten. Deze verklaring kost ca. € 40,-.
Soms is het nodig om je huisarts of revalidatiearts te vragen om een toelichting op het formulier te schrijven. Ook dit kan de deskundige van het CBR in Assen je vertellen.

Prothese of orthese

Voor het maken van de prothese of orthese die jij nodig hebt, werkt MMvG samen met Stel Orthopedie  linkicon. Soms is samenwerking nodig met een gespecialiseerd revalidatiecentrum, bijvoorbeeld als je de prothese ook voor andere doeleinden wilt kunnen gebruiken. Ook dit regelt Stel Orthopedie.

  • Korte arm of amputatie rechts (‘eenhandig links’)
    Normaal geef je als motorrijder met je rechterhand gas en bedien je ook de voorrem met je rechterhand. De gashendel moet naar de linkerkant verplaatst worden. De voorrem komt bij de vingers van je linkerhand en de koppeling bij de linkerduim. Ook wordt bekeken of je de richtingaanwijzers, het licht en de claxon goed kunt bedienen. Indien nodig kunnen deze ook verplaatst worden.

  • Korte arm of amputatie links (‘eenhandig rechts’)
    Normaal zit de koppeling links. Deze zal aan de rechterkant bij je duim geplaatst worden. Ook wordt bekeken of je de richtingaanwijzers, het licht en de claxon goed kunt bedienen. Indien nodig kunnen deze ook verplaatst worden.

Rijlessen en examen

Als er een duidelijk beeld is van wat je nodig hebt, de prothese of orthese door Stel Orthopedie geregeld is en de deskundige van het CBR je rijgeschikt heeft verklaard, kun je met rijlessen beginnen. De lessen vinden ook meestal plaats in Assen omdat er simpelweg geen andere aangepaste lesmotoren in Nederland zijn. De lessen zijn even duur als ‘normale’ motorrijlessen. Als je op je eigen motor wilt lessen, worden er wel kosten gerekend voor de aanpassingen die nodig zijn.